Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB)
Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB)
Blog Article
Dahilde İşleme Rejimi dünya piyasa fiyatlarında hammadde temin ederek ihracatı artırmak, ihracat ürünlerinin yurtdışı piyasalarda rekabet gücünü arttırmak, ihraç pazarlarını genişleterek ihraç ürün yelpazesini genişletmek amacıyla kullanılan en etkili dış ticaret enstrümanları arasında yer almaktadır.
Genel olarak, Dahilde İşleme Rejimi, Türkiye Gümrük Bölgesi içerisinde işleme faaliyetine tabi tutulmak üzere geçici ithal edilen hammadde, yardımcı madde, mamul, yarı mamul ve ambalaj malzemeleri eşyasının ithalatında uygulanması gereken dış ticaret önemlerinin uygulanmaması ve tekabül eden gümrük vergileri, ilave gümrük vergileri, anti damping, KDV ve ÖTV’nin teminata bağlanması, bu eşyanın işleme faaliyetine tabii tutulmasının ardından elde edilen işlem görmüş nihai ürünün ihraç edilmesi ile teminata bağlanan vergilerin iadesinin yapıldığı ekonomik etkili bir gümrük rejimidir.
Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ve Dahilde İşleme İzni Nedir?
Rejim kapsamında Dahilde İşleme İzin Belgesi ve Dahilde İşleme İzni olmak üzere iki tür izin bulunmaktadır:
Dahilde İşleme İzin Belgesi: İhraç amacıyla gümrük muafiyetli ithalata ve/veya yurt içi alımlara imkan sağlayan Ticaret Bakanlığınca düzenlenen belgedir.
Dahilde İşleme İzni: Geçici İthal edilen eşyanın montaj, kurulum, tamirat veya boyama gibi basit işlem ve işçiliklerden geçirilmesinin ardından ihracatının gerçekleştirildiği, gümrük idaresinden alınan izindir.
Belge/İzin Süresi Ne Kadardır: Dahilde işleme izin belgesinin veya dahilde işleme izninin süresi sektörüne göre değişmekle beraber azami 12 (on iki) aydır. Süre bitiminin ardından belge için Ticaret Bakanlığı’ndan, izin için gümrük idaresinden süre uzatımı talep edilebilmektedir.
Dahilde İşleme Rejiminin Avantajları Nelerdir?
- Yurt dışına ihraç edilmek üzere yerli üreticilerin ithal ettiği ham madde, ara malı veya yardımcı maddelere Gümrük vergisi, İlave Gümrük vergisi, Anti Damping, KDV, ÖTV ve diğer ithalat vergilerinden muafiyet sağlar.
- İhracatçı firmaların maliyetlerini düşürerek uluslararası pazarlarda daha rekabetçi hale gelmelerine olanak tanır.
- Belge/İzin sahibi firmalar KDV Kanununun geçici 17. maddesi kapsamında Yurt İçi Alım imkanı ile nihai ürünün üretiminde kullanılacak ara maddeleri yurt içi üreticilerden KDV’siz temin edebilmektedir. Böylelikle ihracatçılara finansman avantajı sağlanmakta ve yurtiçi üreticilerin ithal ürünlere getirilen avantajlardan olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmektedir.
- Belge/İzin sahibi firmalar bir yandan ticaret politikası önemlerinden muaf tutulurken diğer yandan ithalatta uygunluk ve izin belgesi gibi belgeleri rejim kapsamında temin etmelerine gerek kalmadan işlemlerini daha hızlı gerçekleştirme olanağına sahip olurlar.
Neden Dahilde İşleme Rejimi Danışmanlığı?
Belge kapsamı işlemlerin, yeni belge alımı veya devam eden belgeye ait işlemlerin uzman kişi veya kurumlarca takip edilmesi, firmaların zaman ve maddi kayıplarını önlemenin yanı sıra Dahilde İşleme Rejimi hükümlerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde uygulanmasını sağlayarak önemli mali avantajlar sunmaktadır.
Consultsight olarak Dahilde İşleme İzin Belgesi alımı, belgenin takibi, revizesi ve kapamasına kadar hizmet verdiğimiz tüm firmaların yanında olmaya devam ediyoruz. Report this page